Zaakvoerder of bedrijfsleider? Vergeet niet aan jouw nabestaanden te denken

16/03/2021 | Bert Vandeput

Wanneer je als zelfstandige met vennootschap een overlijdensverzekering onderschrijft, is het ontzettend belangrijk om te kijken naar de juiste fiscaliteit en welk type belasting hierop van toepassing is. 

Koop of bouw je een woning? Financier je een wagen? Doe je een overname? Of wil je gewoon jouw nabestaanden veiligstellen? Dan is het afsluiten van een overlijdensverzekering een must.

Als zelfstandige met vennootschap zijn er twee mogelijkheden. Het stelsel IPT (individuele pensioentoezegging) en de bedrijfsleidersverzekering.

IPT of IPT overlijden 

Wanneer je als zaakvoerder het risico overlijden naar je privé wil indekken, kan je dit het best doen via het fiscaal stelsel IPT. Concreet wil dit zeggen dat de vennootschap de premies betaalt, maar jij als bedrijfsleider de verzekerde bent. Dit zorgt ervoor dat wanneer je komt te overlijden, de gelden naar de jouw begunstigden gaan.

De vennootschap is hier dus de verzekeringsnemer en de zaakvoerder is de verzekerde.

Kies je voor een aanvullende waarborg in de IPT of voor een apart contract IPT Overlijden? De ervaring leert ons dat een apart contract meestal een betere prijsverhouding inhoudt.

Maar wat met de fiscaliteit?

  • De premies zijn aftrekbaar aan de toepasbare belasting in de vennootschap. Concreet zit dit tussen de 20% en 25%.
  • Bij uitkering is er een taxatie verschuldigd van 16,5% aangevuld met de solidariteits- en RIZIV-bijdrage. 

Bedrijfsleidersverzekering

De tweede mogelijkheid is de bedrijfsleidersverzekering. Er is ook een mogelijkheid om jouw overlijdensverzekering te gebruiken als financieringsvorm binnen jouw vennootschap.

Wanneer we een financiering van de vennootschap willen indekken, mag de uitkering niet naar de privé gebeuren. Deze moet ten gunste zijn van de vennootschap. Vandaar dat een dekking via IPT hier niet van toepassing is. Hierdoor kiezen we voor het stelsel “bedrijfsleidersverzekering”. 

Ook hier is de vennootschap de verzekeringsnemer. De zaakvoerder of keyperson is de verzekerde en de vennootschap is weer de begunstigde bij het overlijden.

  • Normaliter zijn de premies van de bedrijfsleidersverzekering aftrekbaar in de vennootschap.
  • De uitkering is echter wel belastbaar onder de normale vennootschapsbelasting.

Als zaakvoerder of bedrijfsleider ben je elke dag in de weer om jouw ambities en dromen waar te maken. Maar vergeet hierbij niet aan jouw nabestaanden te denken. Zo kan jouw familie zijn levensstandaard behouden wanneer jij komt te overlijden. 

Jouw nabestaanden beschermen en hen financiële zekerheid bieden? Laat ons samen de beste keuze maken!

Meer Nieuws

  • Compensatieregeling voor jouw terugdraaiende meter?

    Meer weten
  • De fietsverzekering, bescherm jouw fiets bij schade of diefstal

    Meer weten
© Vandeput - Lintermans 2021 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid