Is het pensioensparen nog wel interessant?

16/03/2021 | Virena Thijs

Wist je dat de overheid beslist heeft om de pensioenspaarplafonds niet te indexeren tot 2024?

Voor we hier dieper op in gaan, is het onmisbaar om het pensioensparen kort toe te lichten. Pensioensparen heeft namelijk meer dan één voordeel. Naast het stukje loon dat we vandaag aan de kant zetten om op onze oude dag onze levensstandaard te kunnen behouden, zorgt het er daarnaast ook voor dat we nu al minder belastingen moeten betalen. Wanneer we kiezen voor pensioensparen, moeten we de keuze maken of we sparen via een pensioenspaarfonds of via een levensverzekering. Afhankelijk van jouw financiële situatie en maken we de beste keuze tussen beide mogelijkheden. Aangezien we niet onbeperkt aan pensioensparen kunnen doen, zijn er 2 fiscale plafonds waartussen we moeten kiezen. Zo is er het plafond van 990 euro wat ons een fiscaal voordeel van 30% oplevert of het fiscale plafond van 1270 euro wat ons een fiscaal voordeel van 25% oplevert. Het fiscale plafond dient jaarlijks herzien te worden. 

Stel je bent vandaag 25 jaar en je bent net aan het werk. Je stort het eerste plafond van 990 euro. Concreet betekent dit dat je volgend jaar van een belastingvermindering van 297 euro zal genieten.

De afgelopen jaren werd het fiscale plafond jaarlijks geïndexeerd. In 2020 werd deze indexatie echter bevroren. Ook voor 2021, 2022 en 2023 zal er geen indexatie plaatsvinden en zullen de fiscale plafonds 990 EUR en 1270 EUR blijven. Pas vanaf 2024 zal een indexatie terug mogelijk zijn en kunnen we terug meer sparen voor ons pensioen.  Op 60 jarige leeftijd zal het pensioensparen getaxeerd worden. De overheid houdt een taxatie van 8% in als compensatie van het jarenlange fiscale voordeel waar we van hebben kunnen genieten. Na deze taxatie kunnen we nog steeds aan pensioensparen doen tot en met ons 64ste levensjaar. Deze stortingen leveren nog steeds fiscaal voordeel op maar worden niet meer getaxeerd. In het jaar waarin we 65 worden, ongeacht in welke maand, kunnen we niet meer aan pensioensparen doen. Voor onze 65ste verjaardag zoeken naar alternatieven die nog fiscaal voordeel opleveren is dus zeker interessant! Een voorbeeld is het langetermijnsparen.

Heb je zelf 40 stortingen gedaan van 990 euro, dan kan je afhankelijk van het risico dat je wenst te nemen (dit heeft impact op het rendement) een kapitaal opbouwen tussen de 64 000 euro en
de 340 000 euro. Rekening houdend met de eindtaxatie.

Deze simulatie houdt geen rekening met de indexatie van het jaarlijkse plafond.

Het pensioensparen zorgt dus nog steeds voor een mooi appeltje voor de dorst.

Wil je jou graag laten begeleiden met eerlijk advies? Contacteer ons voor een persoonlijk voorstel!

Meer Nieuws

  • Als zelfstandige je inkomen verzekeren met gewaarborgd inkomen

    Meer weten
  • Compensatieregeling voor jouw terugdraaiende meter?

    Meer weten
© Vandeput - Lintermans 2022 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid