De fietsverzekering, bescherm jouw fiets bij schade of diefstal

09/04/2021 | Niels Mechelmans

De fietsverzekering is geen verplichte verzekering. Maar de aansprakelijkheid van jou als fietser, kan in sommige gevallen wel verplicht zijn om te verzekeren. Om dit te bepalen wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten van fietsen zoals elektrische fietsen, speed-pedelecs, mountainbikes, koersfietsen, …

Voor alle elektrische fietsen zonder autonome motor, waarbij je dus zelf trapt, volstaat een familiale verzekering, welke tevens ook niet verplicht is. De familiale verzekering zal dan de aansprakelijkheid van de fietser dekken bij een ongeval waarbij je als fietser in fout bent. Zowel de lichamelijke als de materiële schade van het slachtoffer wordt op deze manier uitbetaald aan de tegenpartij. Onder deze categorie valt o.a. de mountainbike, koersfiets, elektrische fiets tot max. 25km/u, de speed pedelec tot max. 45km/u.

Voor elektrische fietsen mét autonome motor, hier trap je niet, is de familiale verzekering niet altijd voldoende. Indien deze elektrische fiets max. 25 km/u rijdt, valt de aansprakelijkheid onder de familiale verzekering. Maar gaat deze elektrische fiets sneller dan 25km/u en is de snelheid begrensd tot 45km/u, is het wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten die de aansprakelijkheid van de fietser dekt. Zelfs een nummerplaat is bij deze een verplichting! Zitten we boven een maximumsnelheid van 45km/u is een verzekering + nummerplaat verplicht. 

Op deze manier is echter de fiets zelf nog niet gedekt bij eventuele schade. Verschillende maatschappijen bieden een specifieke fietsverzekering aan waarbij materiële schade én het vervreemden van de fiets, gedekt zijn.  Ook een bijstand, voor het depanneren bij bijvoorbeeld een platte band wordt hier standaard mee aangeboden binnen deze maatschappijen.

Als surplus kan je ook de eigen lichamelijke letsels verzekeren. Een ongevallenverzekering zorgt voor dekking wanneer je zou vallen tijdens het fietsen.

Wil je graag meer weten over hoe je jouw fiets of jezelf kan beschermen? Onze verzekeringsexpert maakt voor jou een vrijblijvende simulatie!

Meer Nieuws

  • Als zelfstandige je inkomen verzekeren met gewaarborgd inkomen

    Meer weten
  • Compensatieregeling voor jouw terugdraaiende meter?

    Meer weten
© Vandeput - Lintermans 2022 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid