Compensatieregeling voor jouw terugdraaiende meter?

16/04/2021 | Sofie Van Inthout

Dat de overheid de overgangsregeling heeft geschrapt voor de ‘terugdraaiende meter voor zonnepanelen’ wist je ongetwijfeld. Hiervoor werd de overheid in gebreke gesteld door D.A.S. als rechtsbijstandsverzekeraar.

Op 15 maart 2021 opende D.A.S. al zo’n 821 dossiers voor gedupeerde verzekerden.

Eigenaars die vóór 31.12.2020 zonnepanelen hebben geïnstalleerd, kunnen de elektriciteit die ze niet direct verbruiken opnieuw in het stroomnet injecteren. Op die manier draait hun (analoge) meter terug. Maar aangezien men het stroomnet dubbel gebruikt, dienen de eigenaars wel een forfaitair bedrag voor de nettarieven en taksen te betalen: het zgn. prosumententarief. Dit omwille van het feit dat een analoge meter enkel voor- of achteruit kan draaien en dus niet geweten is in welke mate het net effectief is gebruikt.

Met de invoering van de digitale meter die sinds juni 2019 in Vlaanderen wordt uitgerold, werd het mogelijk om nettarieven aan te rekenen op basis van de werkelijke stroomafname. De digitale meter registreert namelijk afzonderlijk de afname en de injectie. Dat is rechtvaardiger omdat men dan nettarieven betaalt zoals een gebruiker zonder zonnepanelen.

De vorige Vlaamse regering werkte wel een overgangsregeling uit : wie vóór eind 2020 zonnepanelen plaatste met een digitale meter, zou nog maximaal vijftien jaar kunnen genieten van de terugdraaiende meter in combinatie met het prosumententarief. Op deze manier werd een “virtuele” terugdraaiende meter ingevoerd bij een digitale meter en was het dus nog steeds mogelijk om voor de factuur op jaarbasis een nulverbruik te hebben.

Het is die overgangsregeling die door het Grondwettelijk Hof werd vernietigd, weliswaar zonder terugwerkende kracht.

Op 15/03/2021 heeft D.A.S. het Kabinet van de Vlaamse Minister van Energie aangeschreven en een duidelijk voorbehoud gemaakt voor de geleden schade in elk individueel schadedossier.

Je kan beroep doen op het advies van D.A.S. als je minstens een rechtsbijstand Privéleven hebt onderschreven.

Hoe het dossier indienen?

Neem contact met ons op en bezorg ons het laatste keuringsattest samen met de bevestiging van het woonadres waar de zonnepanelen gelegen zijn en of het gaat om een digitale of analoge meter. Zo doen wij het nodige om jouw dossier in te dienen, zodat ook jij beroep kan doen op het advies van D.A.S.

Nog geen D.A.S Rechtsbijstand Polis Privéleven? Dan kan je voor dit dossier geen aanspraak meer maken op D.A.S. Maar we maken graag een vrijblijvende offerte zodat ook jij in de toekomst kan genieten van een onafhankelijk rechtsbijstandsverzekeraar.

Vragen of graag bijkomende informatie? Aarzel niet om ons te contacteren!

Deze informatie werd op 16/04/2021 verworven via D.A.S. Rechtsbijstand.

Meer Nieuws

  • Als zelfstandige je inkomen verzekeren met gewaarborgd inkomen

    Meer weten
  • De fietsverzekering, bescherm jouw fiets bij schade of diefstal

    Meer weten
© Vandeput - Lintermans 2022 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid